tipobet bets10

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να βλέπεις αθλητές, οι οποίοι με καλή τεχνική μπαστουνιού και έλεγχο της μπάλας διασχίζουν το γήπεδο αποφεύγοντας με διάφορους ελιγμούς τους παίκτες και τα μπαστούνια της αντίπαλης ομάδας.

Οι παίκτες στο χόκεϊ μπορούν να χτυπήσουν τη μπάλα με οποιοδήποτε τμήμα του μπαστουνιού, εκτός από την εξωτερική κυρτή πλευρά του. Απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τα πόδια ή άλλο μέρος του σώματός τους, με εξαίρεση τον τερματοφύλακα που μπορεί εκτός από το μπαστούνι να χρησιμοποιήσει και το σώμα του. Παρόλ’ αυτά, ούτε ο τερματοφύλακας επιτρέπεται να πιάσει, ή να μπλοκάρει τη μπάλα, παρά μόνο να τη διώξει.

Κάθε ομάδα αποτελείται από 11 παίκτες εντός γηπέδου και μέχρι 5 αναπληρωματικούς. Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των αντικαταστάσεων, οι οποίες, όμως δε μπορούν να γίνουν κατά τη διάρκεια ενός πέναλτι κόρνερ (penalty corner) ή ενός πέναλτι (penalty stroke). Δεν υπάρχουν προκαθορισμένες θέσεις των αθλητών, αλλά κάθε ομάδα χωρίζει τους παίκτες της σε αμυντικούς, μέσους και επιθετικούς.

Ένας παίκτης από κάθε ομάδα μπορεί να είναι τερματοφύλακας. Ο τερματοφύλακας φοράει ειδικό εξοπλισμό, και ενώ μέσα στο τέρμα του μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα του για να διώξει τη μπάλα, εάν βγει από τον αμυντικό του κύκλο είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει μόνο το μπαστούνι.

Δεν επιτρέπεται οι παίκτες να έρθουν σε φυσική επαφή με τον αντίπαλο, δηλαδή, δεν επιτρέπεται να διεκδικήσουν τη μπάλα χρησιμοποιώντας το σώμα τους.

Όταν ένας αμυντικός παίκτης βγάλει τη μπάλα σκόπιμα από την τελική γραμμή, δίνεται στην αντίπαλη ομάδα penalty corner. Επίσης, απαγορεύεται η μπάλα να υψωθεί, όταν αυτό αποτελεί κίνδυνο για τους παίκτες, δηλαδή όταν οι παίκτες της αντίπαλης ομάδας βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων.

Στημένες φάσεις

Ελεύθερα χτυπήματα

Το ελεύθερο χτύπημα δίνεται σε μια ομάδα όταν διαπράττονται αντικανονικές ενέργειες έξω από την περιοχή. Η μπάλα τότε μπορεί να χτυπηθεί μια φορά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Οι αντίπαλοι θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 5 μέτρα από τη μπάλα, κατά τη διάρκεια ενός ελεύθερου χτυπήματος.

Πέναλτι κόρνερ (penalty corner)

To πέναλτι κόρνερ δίνεται στην επιτιθέμενη ομάδα όταν η αμυνόμενη διαπράξει φάουλ στον κύκλο της, δηλαδή στην περιοχή D. Μια ομάδα πέντε αμυντικών συμπεριλαμβανομένου και του τερματοφύλακα, μπαίνει πίσω από την τελική γραμμή Οι παίκτες της επιτιθέμενης ομάδας βρίσκονται έξω από την περιοχή D, εκτός από έναν, που ξεκινάει το πέναλντι κόρνερ, από δεξιά ή αριστερά του τέρματος.

Όλοι οι υπόλοιποι παίκτες της αμυνόμενης ομάδας πρέπει να βρίσκονται πίσω από την κεντρική γραμμή του γηπέδου, μέχρι να χτυπηθεί η μπάλα.

Σε περίπτωση που ο διαιτητής σφυρίξει penalty corner κατά τη λήξη του ημιχρόνου ή του αγώνα, εκτελείται κανονικά το penalty corner. Ο αγώνας θα λήξει μόλις η μπάλα βγει έξω από την τελική ή πλάγια γραμμή ή από τη γραμμή των 23 μέτρων.

Πέναλτι (penalty stroke)

To πέναλτι δίνεται όταν οι παίκτες της αμυνόμενης ομάδας διαπράξουν εκούσιο φάουλ, που στερεί από τον επιτιθέμενο παίκτη την κατοχή της μπάλας ή τη δυνατότητα να παίξει όταν πρόκειται να βάλει ένα πιθανό γκολ, ή όταν οι αμυνόμενοι ξεκινούν να τρέχουν από την τελική γραμμή πριν από την έναρξη ενός πέναλντι κόρνερ. Το πέναλντι εκτελείται από έναν μόνο επιθετικό, που θα πρέπει να βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το τέρμα, σε απόσταση 6,4 μέτρων από αυτό.

Κάρτες Ποινών

Προειδοποιήσεις και αποβολές

Στο γήπεδο υπάρχουν δυο διαιτητές, ισότιμοι μεταξύ τους, καθένας από τους οποίους καλύπτει κυρίως το δικό του μισό του γηπέδου.

Οι παίκτες που κάνουν κάποια παράβαση τιμωρούνται με:

Πράσινη κάρτα: Προειδοποίηση.

Κίτρινη κάρτα: Αποβολή 5 λεπτών το ελάχιστο, χωρίς δυνατότητα αντικατάστασης του παίκτη.

Κόκκινη κάρτα: Μόνιμη αποβολή από τον υπόλοιπο αγώνα και σε πολλές περιπτώσεις ισοδυναμεί με την αποβολή του παίκτη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή αριθμό αγώνων.

Αντίθετα με το ποδόσφαιρο, στο χόκεϋ ένας παίκτης μπορεί να λάβει περισσότερες πράσινες ή κίτρινες κάρτες, δεν μπορεί όμως να λάβει δυο φορές την ίδια κάρτα για την ίδια παράβαση. Η δεύτερη κάρτα θα πρέπει να είναι πιο σοβαρή από την πρώτη.

Μπαστούνι-Μπάλα

Το μπαστούνι είναι λείο και ίσιο, κυρτό στη μία άκρη του που είναι και πιο πλατιά. Όλες οι ακμές του πρέπει να είναι καμπύλες, ενώ η εσωτερική του πλευρά πρέπει επίσης να είναι ίσια – επίπεδη.

Η μπάλα του Χόκεϋ είναι σφαιρική, σκληρή, από υλικό που ονομάζεται “τεφλόν”, ενώ η επιφάνειά της είναι κυψελοειδής.

Είναι συνήθως λευκή, αλλά υπάρχει και σε άλλα χρώματα με περίμετρο από 224 έως 235χιλ. Το βάρος της κυμαίνεται από 156 έως 163γρ.

Εξοπλισμός τερματοφύλακα

Ο τερματοφύλακας φοράει φανέλα διαφορετικού χρώματος από αυτή που φορούν οι υπόλοιποι 10 παίκτες της ομάδας του, αλλά και οι αντίπαλοι παίκτες, ενώ φέρει προστατευτικά σε όλο το σώμα.

Τέτοια προστατευτικά είναι το κράνος και τα προστατευτικά θώρακα, ποδιών και χεριών, τα οποία δεν πρέπει να είναι σκληρά στις άκρες, ειδικότερα τα προστατευτικά χεριών.

Γενικότερα, η στολή του τερματοφύλακα θα πρέπει να τηρεί τις προδιαγραφές που αναφέρονται στους κανονισμούς, έτσι ώστε να μην αυξάνεται ο όγκος του τερματοφύλακα και επομένως και της περιοχής που προστατεύει.

Υπόλοιπος εξοπλισμός παικτών

Αν και δεν είναι υποχρεωτικό, οι υπόλοιποι παίκτες εκτός του τερματοφύλακα φορούν:

Επικαλαμίδες     

Μασελάκι

Το παιχνίδι παίζεται σε δυο ημίχρονα των 20 λεπτών με μια διακοπή 5 λεπτών ανάμεσά τους.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να βρεθούν περισσότεροι από 6 παίκτες της κάθε ομάδας στο γήπεδο.

Δεν επιτρέπεται το χτύπημα της μπάλας, παρά μόνο το σπρώξιμο της.

Δεν επιτρέπεται το σήκωμα της μπάλας γιατί μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνο παιχνίδι.

Οι παίκτες δεν επιτρέπεται να σταματήσουν τη μπάλα με κανένα μέρος του σώματός τους, παρά μόνο με το μπαστούνι.

Ένας παίκτης δεν επιτρέπεται να έρθει σε επαφή με τη μπάλα ενώ είναι ξαπλωμένος, ή εάν το χέρι, το μπράτσο ή το γόνατό του ακουμπάει στο πάτωμα του γηπέδου. Επιτρέπεται η επαφή με το πάτωμα μόνο στο χέρι που κρατάει το μπαστούνι.

Οι παίκτες δεν μπορούν να διασχίσουν την περιοχή πίσω από το τέρμα.

Εάν ένας παίκτης παραβεί εσκεμμένα τους κανόνες ενώ βρίσκεται έξω από την περιοχή D, αλλά στο μισό του γηπέδου του, η ομάδα του τιμωρείται με Penalty corner.

Πέναλτι δίνεται όταν ένας παίκτης παραβεί εσκεμμένα τους κανόνες μέσα στη μικρή περιοχή.

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στο Χόκεϋ Σάλας μοιάζει πολύ με αυτόν του Χόκεϋ επί Χόρτου

Μπαστούνι

Το πάχος του μπαστουνιού στο Χόκεϋ Σάλας είναι σχεδόν το μισό από αυτό του μπαστουνιού που χρησιμοποιείται στο Χόκεϋ επί Χόρτου, αλλά εάν κάποιος θέλει μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μπαστούνι Χόκεϋ επί Χόρτου σε παιχνίδι Χόκεϋ Σάλας.

Γάντι

Ένα από τα πράγματα που θα παρατηρήσετε συχνότερα σε έναν αγώνα Χόκεϋ Σάλας είναι ότι οι παίκτες χρησιμοποιούν γάντι. Αυτό συμβαίνει επειδή, χρειάζεται τα δάκτυλά τους να ακουμπούν στο πάτωμα κατά τη διάρκεια της άμυνας, εξαιτίας της χαμηλής στάσης του σώματος.

Μπάλα

Χρησιμοποιείται ο ίδιος τύπος μπάλας με αυτή του Χόκεϋ επί Χόρτου. Η διάμετρός της μπορεί να είναι από 224 έως 235 χιλιοστά, ενώ το βάρος της μεταξύ 156 και 163 γραμμαρίων.

Επικαλαμίδες

Μασελάκι

Εξοπλισμός τερματοφύλακα

Είναι ο ίδιος με αυτόν που χρησιμοποιείται στο Χόκεϊ επί Χόρτου.


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


ΔΗΜΟΦΙΛΗ